Fra blufærdighed til skam

RØDT er skammens og kærlighedens farve. Før hændte det at den unge pige med rødmende kinder Blufærdigt slog øjnene ned for sin elskedes blik. Og aldrig mere er man mere åben over for livet end når man rødmer.   Den RØDE SKAM er blodfyldt og dunker af liv. Den hjælper os til at værne om det allermest private og intime.HVIDT er uskyldens og dødens farve. Men hvidt er også det stivnede ansigt lammet af skam. Det er dødblegt, fordi det er ramt af en skam så ødelæggende at den udsletter alt liv.   DEN HVIDE SKAM ødelægger og lammer. Den står i forbund med døden. Den trænger ind i det allermest private og intime
(Sørensen, 2013 s.54)  

Digtet åbner for skam som en sårbar blufærdighed og skam som en dødbringende lede ved sig selv. Lars Sørensen beskriver skam eller rettere blufærdighed som en medfødt evne til at sanse når noget rammer ind i det som er vigtigt og betydningsfuldt for os – den røde skam. Og skam som noget tillært der opstår når det som er betydningsfuldt for os, bliver overset eller overtrådt i mødet med andre – den hvide skam. Skam, i et kontinuum mellem oplevelsen af blufærdighed og en dødbringende skam, vil dermed fortælle historien om, i hvor høj grad ens betydningsfuldhed blev set og mødt med kærlighed og varme; eller fortælle historien om angsten ved at blive overset, for at blive set som uvigtig samt at blive udstillet. Man balancerer hele tiden mellem blufærdighed og skam. Hvis balancegangen lykkes og vedkommende formår at udtrykke noget vigtigt som nænsomt tages imod, så bekræftes selvfølelsen og selvrespekten øges. Skamfølelsen derimod kan være et signal om, at balancegangen ikke er lykkedes. Selvfølelsen vil her komme under angreb og oplevelsen af forkerthed og skam træder frem (Lars J. Sørensen, 2013: Skam – medfødt og tillært. Når skam fører til sjælemord)

Jeg var omkring 13 år, usikker på mit udseende og min krop. Nogle af mine veninder havde bryster, ikke jeg. Jeg var tynd som en bønnestage og lignede mest af alt en dreng. Min familie og en anden familie med deres drenge var taget på skovtur med madpakker og fodbold. Jeg var lidt lun på deres ældste dreng og derfor meget opmærksom på ham. Vi løb omkring og legede, de voksne snakkede og pjattede. Det var varmt og solen brændte. Drengene smed tøjet og rendte til sidst rundt i deres underbukser – men ikke jeg. Jeg havde min langærmet bluse på og havde det alt for varmt. Min far og den anden far, sad sammen. Far råbte: ”Tag dog din bluse af, hvorfor tager du ikke din bluse af?” Jeg havde ikke lyst til at svare – var det ikke indlysende, hvorfor jeg ikke tog min bluse af – Behøvede han og jeg at råbe det ud i verden. Jeg så ind i min fars ansigt, kunne han ikke se hvad han gjorde. Hans blik gled forbi mit, uden at se mig, henvendt til den anden far grinende med flere kommentarer … ”Det er fordi jeg ikke har noget indenunder”, sagde jeg. Min far og den anden grinede, mere henvendt til hinanden end jeg ”nå nej, det går jo ikke, at nogen ser dine ”bryster”. Jeg følte mig så skamfuld, forrådt og såret. Noget meget sårbart for mig var blevet udstillet og latterliggjort. Jeg gemte mig bag et træ. Jeg græd indeni, men ville ikke vise det.

Skam vedrører det at blive set, overset eller udstillet. Impulsen i forbindelse med skam er derfor at gemme sig og ikke at blive set. Derfor slår en skamfuld person øjnene ned, bøjer hovedet og gemmer ansigtet i hænderne i håb om at undgå at blive set. Blufærdighed føles bekræftende og godt, men kun hvis den bliver respekteret i sin sårbarhed. Det var sårbart for mig, at vise min krop og det var sårbart for mig hvordan drengen jeg var lun på, opfattede mig – jeg var meget blufærdig omkring det. Jeg følte mig usikker på mig selv, drenge og forelskelse, samtidig med at det var dybt alvorligt og betydningsfuldt for mig. Denne blufærdighed blev udstillet og hånet.

Hvis man overser blufærdigheden eller på anden måde ikke tage vare på dens tilstedeværelse kan blufærdighed ændres til en smertefuld skamfølelse. Skam kan stille sig i vejen for det vi ønsker os i livet fx tætte relationer, drømmejobbet, Skam kan give os en opfattelse af, at vi hverken fortjener succes eller kærlighed.

Praktisk

Mine lokaler er placeret på Østerbro og i Birkerød, og vi kan også mødes online på f.eks. Zoom.

Du kan læse mere om mig her. Du kan også bruge denne kontaktformular, og så vender jeg tilbage til dig så hurtigt som overhoved muligt.

Jeg svarer dig altid inden 24 timer og har mulighed for en første samtale om højest en uge. Du har også mulighed for at få en telefonisk akutsamtale i dag.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Medlem af Dansk psykoterapeutforening

Dansk Psykoterapeutforening, som blev grundlagt i 1993 og repræsenterer psykoterapeuterne i Danmark. Medlemskab forudsætter, at man lever op til en række krav om uddannelse, erhvervserfaring osv. og er således et kvalitetsstempel.