Sådan dyrker du bedst afgrøder i dit drivhus

Et drivhus forbedrer enhver have. Bortset fra alle de farver, som planterne giver drivhuset i løbet af året, så giver de også ekstra farver og liv til både dit hus og din have. Dette er fordi mange af de smukke blomster og planter, der typisk blomstrer tidligst på året, begynder at blomstre i grønthuset allerede i løbet af vinteren. Samtidig kan man dyrke blomster i drivhuset længere ind i det sene efterår end uden et drivhus, og mange af disse planter og blomster giver ekstra farve i såvel drivhuset som inde i dit hjem.

En lille drivhus kan ikke give dig et større udbytte af frugter eller grøntsager, men du vil kunne få adgang til mere smagfulde og friske grøntsager i længere tid og udenfor planternes naturlige vækstsæson. Nogle af de mest populære drivhusafgrøder omfatter tomater, agurker og meloner. Selv vindruer til vin er blevet populære at dyrke i Danmark i den seneste årrække.

Drivhusets designtype

Juliana drivhusHvilket drivhus du beslutter dig for at anskaffe bør afhænge af, hvordan du planlægger at vil bruge det. Et højt grønthus med glas helt til jorden kan være velegnet, hvis du ønsker at dyrke planter, som kan vokse sig høje som eksempelvis nelliker eller tomater. Et drivhus helt af glas er også ideelt til planter, der har brug for fuld belysning på jordoverfladen som eksempelvis salat. Drivhuse med lave betonpaneler eller kan være perfekte, hvis du planlægger mestendels af anvende drivhuset til potteplanter.

Konventionelle drivhuse til almindeligt hobbybrug kommer i forskellige størrelser. Den mest populære størrelse er for mange mennesker et glashus, der måler ca. 2,5 m i bredden og ca. 3 meter i længden, men det er muligt at få grønthusene i mange forskellige størrelser og former. De kan således være både kugleformede, buede eller sekskantede udover det traditionelle firkantede design.

Sørg for at vælge et drivhusdesign, der er stabilt og fremstillet af robuste materialer med stærke samlinger. De fleste folk forbinder et drivhus af glas med et “rigtig” grønthus, og for mange mennesker er dette også det bedste valg. Alternativt kan man investere i et grønthus, som er fremstillet af polykarbonat. Forskellen på de to typer af drivhuse er, at mere sollys går igennem glaspladerne end polykarbonatpladerne. Dog er sidstnævnte en del billigere.

Udluftning, skygge og belysning i dit drivhus

For at undgå overophedning i sommerdagene bør drivhusene være ordentligt ventileret. Dog er det mindst ligeså vigtigt at sikre, at planterne i et drivhus har adgang til et godt luftskifte, som sikrer en naturlig balance mellem ilt og kuldioxid. Samtidig sikrer ventilationen også, at dine planter ikke bliver udsat for for meget fugt, hvilket i værste fald kan ødelægge dine afgrøder og få dem til at rådne. Ved at installere en elektrisk ventilator eller en termostat-styret ventilator kan du nemt sikre din gode drivhusventilation. Du bør dog sikre dig, at der er balance mellem udluftningen og temperaturen inde i drivhuset, så du ikke spilder strøm og dine afgrøder samtidig har de optimale vækstbetingelser.

Et andet vigtigt aspekt, når du dyrker grøntsager i dit drivhus, er skygge. Glashusene kan have tendens til at blive overophedet i sommerdagene, og planterne kan få brug for at stå lidt i skyggen. En af de billigste metode til at skabe skygge i grønthuset er ved at male ydersiden af ​​glasset med en kalkblanding af kalkpulver og vand. I det sene efterår vasker man kalkblandingen af glasset igen, hvilket hjælper til at øge mængden af ​​sollys, der kommer ind i grønthuset på den tid af året. Alternativt kan man stille nogle papplader op ad drivhuset på de varmeste dage og skabe skygge på denne måde.

I løbet af det sene efterår og tidlige forår kan belysning af drivhuset meget vigtigt, hvis du ønsker at dyrke grøntsager på disse ydertidspunkter i forhold til vækstsæsonen. Således er det muligt at investere i fluorescerende lysstoFrør, som skaber en næsten naturlig belysning. Med en bedre belysning i grønthuset vil du også få mulighed for at kunne dyrke andre blomster og planter som for eksempel krysantemum og andre planter uden for deres naturlige vækstsæson og fremme den hurtige vækst af dine planter.